Methodieken

ander perspectief aanbieden, creëren van mede-eigenaarschap, Framing, het opzoeken van grenzen, ontregeling, ruimte bieden voor eigen initiatief , verbindingen leggen, werken met bestaande potenties en kwaliteiten
 
Castricum CityCamp
Castricum CityCamp
Castricum CityCamp
Castricum CityCamp
Castricum CityCamp
Castricum CityCamp

CityCamp Castricum, buiten gewoon gastvrij

Wie heeft er niet eens van gedroomd te kamperen midden in de stad in het openbare groen, in een park of zelfs in de prachtige tuin bij de buren?

Van 19 t/m 29 augustus 2010 was het mogelijk in Castricum, Noord Holland. Wel onder de voorwaarde dat er voldoende plekken ruimhartig beschikbaar werden gesteld door de inwoners van Castricum en de locale gemeente. CityCamp Castricum zocht niet alleen de kampeerplekken in de nabije omgeving en bij de bewoners van het dorp, maar ook de voorzieningen die nodig waren voor de kampeergasten. Variërend van een douche/WC en een kopje koffie in de ochtend, tot een muziekoptreden of verhalenverteller in de avond.

CityCamp was een interventie op plekken in de openbare ruimte waar doorgaans niets bijzonders plaatsvindt. Het kamperen op locaties waar het normaliter verboden is en het plaatsen van het blauwe Showerhouse (DUS architects) in de openbare ruimte bracht een tijdelijke ont-regeling op gang. De vertrouwde omgeving werd ‘op de kop’ gezet en stelde het gebruik van de openbare ruimte op scherp. CityCamp Castricum ging samen met bewoners en gasten aftasten of er ruimte is in het dorp voor ongeplande activiteiten maar ook waar de grenzen liggen.

 

www.citycampcastricum.nl

CityCamp Castricum was een experiment dat een beroep deed op de gastvrijheid van de inwoners en de overheid in Castricum. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen verlangden naar meer levendigheid, verrassingen en spontaniteit in het dorp, zoals die te vinden is in de nabij gelegen grote campings Bakkum en Geversduin. “Er kan hier zo veel meer” was een veel gehoorde uitspraak. CityCamp Castricum bod een tijdelijke impuls om dit verlangen gezamenlijk verder te onderzoeken. Kunstenaar/Urban curator Sabrina Lindemann was in samenwerking met DUS architects en grafisch Studio DUEL de initiatiefnemer achter CityCamp Castricum, een kunstproject dat onderdeel was van de beeldende kunstmanifestatie Noord-Holland-Biënnale 2010, waarbij verschillende kunstenaars zijn gevraagd onderzoek te doen naar de identiteit van de Noord-Hollandse kustplaatsen. Wat maakt deze kustplaatsen authentiek en uniek? Hoe kunnen zij hun identiteit in de toekomst versterken? En kan kunst een rol spelen in de gebiedsontwikkeling?


urban curating is niet snel en sexy, niet noodzakelijkerwijs aantrekkelijk of prestigieus, maar speelt zich ontelbare onzichtbare stappen achter de schermen af, om de fundamenten te leggen voor het engagement met anderen en het engagement van anderen in het proces van self-curating.